Tuesday, December 28, 2010

NABI-NABI YANG TIDAK DISEBUT DALAM AL-QURAN

Nabi dan rasul yang wajib diketahui kesemuanya 25 orang, dan yang paling banyak diceritakan dalam Al-Quran adalah dikalangan Rasul Ulul-azmi sebanyak 5 orang ( Nuh, Musa, Ibrahim, Isa, Muhammad)

tetapi banyak lagi nabi2 yang tidak disebut akan kisah hidupnya, dan untuk kali ini di ruangan blog saya ini, mari kita mengenali antara nabi2 yang tidak disebut di dalam Al-Quran.... happy reading :P


Nabi Seth,Anush,Qainin,Mihlayil & Yard


Semua Nabi yg disebut di atas adalah penyambung risalah Tauhid daripada fasa Adam dan sebelum Idris.Diriwayatkan Nabi Adam masih hidup hingga lahirnya Nabi Idris.

Seth:-Selepas peristiwa pembunuhan pertama ummat manusia di kalangan anak Adam (Qabil & Habil), Nabi Adam amat sedih dan berdoa kepada Allah agar dikurniakan anak yg baik dan akan mewarisi misi kenabian ini. Allah memakbulkan doa itu dan Lahirlah anaknya ini Seth bin Adam.

Anush:-Adalah anak Seth dan mewarisi misi kenabian ini.

Qainin:Adalah anak Anush dan mewarisi misi kenabian ini.

Mihlayil:Mihlayil adalah anak Qainin yg menyambung risalah tauhid ini dan juga diriwayatkan sbg org pertama yg menebang pokok dan membina penempatan.

Yard:-Anak kepada Mihlayil yg turut menyambung risalah tauhid. Anak kepada Yard adalah Khanukh (tetapi disisi umat Islam namanya adalah IDRIS AS)


Nabi Daniel
Seorang nabi yg diutuskan di Babilon (Iraq). Beliau membawa ramalan berita akhir zaman tentang datangnya hari penghakiman Allah ke atas kerajaan2 dunia. X silap saya ia berkaitan ramalan mimpi Raja Babylon Nebuzhanezzar@Bukhtanassar ttg Batu yg meremukkan patung.

Nabi Jeremiah
Melalui pendapat Ibnu Kathir,nama nabi Jeremiah yg sbnr ialah Armia b Hilqiya. Nabi diutuskan oleh Allah kepada Bani Israel di Jurusalem pada fasa dia antara Nabi Daud dan Nabi Zakaria.
Beliau dipenjarakan oleh kerajaan Bani Israel di Jurusalem kerana beliau menyuruh mengesakan Allah. Beliau diseksa dan dipenjarakan dengan teruk. Di dalam penjara,beliau telah berdoa kpd Allah agar diberikan pengajaran kpd mereka. Allah memakbulkan doa Nabi Jeremiah itu dan Allah mengutuskan Tentera drpd Babilon dan Assyria utk menghancurkan kerajaan Israel.

Nabi U'zair
Setelah diranapkan Israil sebanyak 2 kali dalam peperangan yg meyaksikan kemusnahan yg amat teruk dan ini amat menghibakan hati Nabi U'zair yg menyaksikan. Beliau telah berdoa kepada Allah agar menunjukkan bagaimana kemusnahan yg sedemikian dapat dibaik pulih.

Allah telah memakbulkan doa tersebut dan telah menidurkannya selama 100 tahun.Dalam tempoh 70 tahun penidurannya,bandar2 telah kembali membangun setelah pulangnya rakyat2 yg dibawa ketika pemerintahan Bukhtanassar(Raja Babilon) kembali ke tanah asal sewaktu pemerintahan Raja Kurush.

Beliau amat terkejut melihat pembangunan semula bandar2 yg telah musnah tetapi berasa amat sedih apabila melihat tiada siapa yg masih menghafal ktab Taurah kerana kitab2 telah habis musnah sewaktu serangan Raja Bukhtanassar. Salinan Nabi Uzair sendiri juga turut musnah.
Sewaktu duduk berfikir,bagaimana utk menulis semula kitab Taurah
2 Perkara ajaib telah berlaku dan orang2 yahudi menyaksikan 2 tahi bintang yang telah menghentak dada nabi Uzair dan telah memggalakkan ingatan Nabi U'zair utk menyalin semula Taurah. Kerana peristiwa ini telah membuatkan Yahudi mengatakan bahawa Nabi Uzair adalah anak Allah.

Nabi Yushwa' b Nun
Setelah kewafatan Nabi Musa dan Nabi Harun. Dakwah kepada Bani Israel telah diteruskan oleh utusan Allah Nabi Yushwa'. Kalau x silap saya,beliau adalah drpd puak afrathim (salah satu puak drpd 12 puak dlm Bani Israel).

Nabi Yushwa juga pernah mengembara bersama dgn Nabi Musa dalam misi mencari Nabi Khidir(Sebelum Yushwa menjadi Nabi).

Beliau juga yg memimpin Bani Israel dalam memasuki Jurusalem dan menawannya pada petang hari Jumaat sebelum terbenamnya matahari.
(Sbb waktu itu diharamkan berperang pada hari sabtu..maka dgn kuasa Allah...telah dipanjangkan waktu hingga mereka berjaya menawan Jurusalem).

Maka tertunailah impian mereka yg mana telah diberitakan kpd Nabi Yaaqub oleh Allah ttg anugerah Allah kpd mereka mendapatkan jurusalem.


Nabi Syam'un
Selepas 64 tahun wafatnya Nabi Yushwa',risalah dakwah telah disambung oleh Nabi Syam'un.(seingat saya..di antara nabi yushwa dan syam'un ada beberapa nabi yg di luar pengetahuan saya utk dibincangkan).

Di waktu Syam'un inilah peristiwa kehilangan terbesar pada Bani Israel telah berlaku. IAITU KEHILANGAN TABUT (DI DALAMNYA ADA KANDUNGAN TORAH,TONGKAT MUSA DAN SERBAN HARUN DAN SEDIKIT MANNA IAITU MAKANAN DRPD LANGIT YG DIBERIKAN OLEH ALLAH KPD MUSA DAN KAUMNYA)

Nabi Syam'un telah melantik Tolut(seorng pemuda yg beriman & gagah) untuk menjadi raja dan Tolut telah berjaya menyatukan Israel dan Judea menjadi (Kerajaan bersatu Israel). Di waktu inilah berlakunya peristiwa yg diceritakan dlm Al-Quran Ttg Tolut & Jalut.Kesinambungan drpd peristiwa inilah bertemunya Raja Tolut dengan seorang pemuda gagah yg menewaskan Jalut yg dahulunya melakukan kemusnahan kepada Israel.Dan pemuda yg gagah itu akhirnya diutuskan menjadi Nabi Iaitu Daud AS.Semua peristiwa ini berlaku dalam fasa Nabi Syam'un


- ada lebih daripada 100 000 orang nabi yang diutuskan, yang selebihnya tidak diketahui akan kisah2 hidup mereka kerana tiada diceritakan di dalam Al-Quran.

tapi MORAL of the story, nama-nama grand seperti Danial, Jeremiah dan Seth adalah nama nabi....huhu...so pasni boley la taruk nama anak Danial Seth bin sekian2.....huhu

Thursday, December 23, 2010

AKU BUKAN MAKSUM

Raut wajah biasanya mencerminkan perasaan

Bila kita sedih, muka kita muram

Bila happy, muka berseri2…

Kalau marah, muka merah

I mean….kita boley baca perasaan seseorang itu melalui air wajah yang boleh di lihat dgn mata kasar

Tapi memangla air wajah boley diihat dgn mata kasar…

Kalau hati?? Camner nak tengok?

Well, saya lain…

Say tak selalu zahirkan perasaan melalui riak muka yang pelbagai…most of the time

And yes…

Saya berasa sangat down dan tak bersemangat ketika ini…

Semenjak beberapa bulan yang lalu, to be exact

People and friends around me do not know how deep it was, and still is..

Because I never ever showed it….

I looked calm like as if nothing happened

But deep here

I feel lost

It’s better to feel lost in a fairy tale….

Tapi jangankan fairy tale, ni habuk pon tadak apa kes…



I do many things…have fun in my own way….and friends didn’t know what’s happening…

Baru semalam me and my friends hangout….

We met, we laughed and then we said goodbye as usual…

We do things macam biasa, like over and over again..

Tapi makin over and over again la makin sesaper pon takkan tau how I feel….

I’m a loser…

I never showed it…

Bukan sebab aku paksa diri aku untuk menyembunyikan…

But it’s natural…

Whenever im sad…..it will never be expressed…

Ahhhhh losernya……

Baik jadik Rapunzel….

Duduk atas menara sorang2…..takyah nak tgk alam sekeliling…takyah nak piki2 kasik sakit ati wat sakit pale otak…

God…

I’m lost….

Find me….

There’s one song that I love so much…

It says,

“so many years had gone by….always strong tried not to cry”

“never thought that I need anyone to comfort me in life”

“But I’m all made up today”

“My emotions overload……cos there is no hand to hold…..there’s no shoulder here to lean on”

“I’m walking all on my own”

Aku bukan maksum

Aku tidak terpelihara dari dosa seperti para anbiya’

Sbb kalau semua yang aku nak adalah dosa…

Dosa2 akan menimbun tak tau banyak mana..

Keep doing it, sampai nak mintak ampun pon rasa malu dengan Tuhan

Sebab lps tuh mesti buat lagi…

And I’m lost…

Benda2 camni la ekceli yang buat aku down….

And seperti dikecewakan…

But just like a lost people, he stucks himself in the jungle..

But mine is always be the jungle of lust

Cos when it comes to lust, I really can’t resist..

In fact, my only wish this upcoming year is always so sinful…

To Him I pray, and to Him I ask sumthing….but how can I begging and pleading to Him for “that”?

People say “don’t change me…I wont change if peep ask me to”

But sampai bila?

So just be ourselves??

I just being myself, and yeahhh…..it’s much comfortable

But being myself, in fact, is so sinful….

Lord I’m stuck

I’m lost…

I’m filthy…

Find me…

So I guess everybody has their own weakpoints

And their strength…

So do i…

Im not weak

Im strong …..

Live your own life..

And be fabulous….

Love it?? :p

(Like that better ke?? Hmmm….)

i alwalys pray...satu hari nnti akan ada cahaya at the end of the tunnel....

Till then..

Don’t ask, don’t tell…

Seeya!

Love,

FF

Tuesday, November 30, 2010

KIOK SUDAH.........xoxo


Malam semalam hujan lebat...
Petang semalam hujan lite2....
jadi..apa kaitannyer dengan ikan..

agaknyer air melimpah2 masuk dalam kolam, sampai ikan aku mati lemas agaknyer kot...
seekor ikan kap jepun peliharaan bapaku maut tertelan air hujan yang melalui bumbung asbestos rumahku...

ok tak kalo jadik headline??
LOL....
cmner ko boley mati!!
sayang dol.....
dah la warna emas..........
dah ajal...nak wat cmner




*semoga ko aman di sana ye Cik Ikan ....ololololo....


neway, just nak kongsi...

manusia diciptakan daripada tanah
binatang diciptakan daripada air...
p/s : ada yang mengatakan kucing diciptakan dari air mata Rasulullah......kerana baginda sngt2 menyayangi kucink

manusia mati akan ke tanah ( kubur )
oleh itu, kalau binatang mati.....seeloknya disemadikan di air juga...sebagaimana ciptaan asalnya
jangan tanam.....

so....
ikan comel itu tadi telah bapaku lepaskan ke parit berdekatan...
bahagialah kau di syurga kelak....

neway, nak share satu lagi benda...
sumer2 binatang2 tidak berakal......jadik theoritically mereka tidak melakukan apa2 dosa pun..
bila mereka mati, roh2 mereka akan ke syurga sebagai tanah tanih dan pasir yang berkilau....
sekian....

Monday, November 29, 2010

MY FORM 4 POEM SPM 2005 : MOONSOON HISTORY

Masih ingatkah anda akan sebijik poem yang pastinya menimbulkan nostalgia?

Yes......sangat nostalgik ...saya suka akan musim hujan

Semalam petang dalam pukul 6 camtuh, hujan turun melimpah2....

Saya teringatkan poem nih.....cepat2 saya buat hot milo and duduk kat bench di luar rumah saya sambil menyaksikan pemandangan yang best sekali....

Selepas hujan reda, beberapa keping gambar saya snap......huhu dah macam report writing la plak.....


The air is wet, soaks

Into mattresses, and curls

In apparitions of smoke



Like fat white slugs furled

Among the timber

Or silver fish tunnelling

The damp linen cover

Of school books, or walking

Quietly, like centipedes,

The air walking everywhere

On its hundred feet

Is filled with the glare

Of tropical water

Again we are taken over

By clouds and rolling darkness

Small snails appear

Clashing their timid horns

Among the morning glory

Vines




Drinking Milo,

Nyonya and Baba sit at home.


This was forty years ago.


Sarong-wrapped they counted

Silver paper for the dead.

Portraits of grandfathers

Hung always in the parlour.





Reading Tennyson, at 6 p.m in pyjamas

Listening to down-pouring rain

the air ticks



With gnats, black spiders fly,

Moths sweep out of our rooms

Where termites built

Their hills of eggs and queens zoom

In heat. We wash our feet

For bed, watch mother uncoil


Her snake hair, unbuckle




The silver mesh around her waist,

Waiting for father pacing



The sand as fishers pull

From the Straits after monsoon.




The air is still, silent

Like sleepers rocked in the pantun,

Sheltered by Malacca.



This was forty years ago,

When nyonya married baba


- Shirley Geok -lin Lim














Sunday, November 28, 2010

SERAM (18SG) WANITA HAMIL TIDAK DIGALAKKAN MEMBACA....

Memang dari dulu aku takot dengan cerita2 "yang berkaitan".....

dah la aku takot dok sorang2....
and malam tuh mmg aku lonely pon.....coz as usual, aku on9 sorang2 dalam bilik around 12 tgh mlm cmtuh...

until at one time, ada satu lembaga halus mcm tiber2 muncul kat daun pintu...
seriously this is the first time I had this experience...
sebelom nih mak aku ada cakap yang umah aku nih memang menda tu selalu masuk...
dan aku percaya dengan kewujudan "benda2 halus" camtuh...
sbb dia pon makhluk Tuhan gak....
so aku diam kan je la....
tapi skunk aku dah nampak sendiri depan mata.....
and yes.....im neves....


slow2 aku bangun....
bukak pintu and larikkkkkkk!!!!
Mak cik aku tanya "kenapa?"
aku diam....

last2 aku amik penyembur....
sebab aku percaya penyembur2 tu sumer boley halau benda2 mcm tuh...
mmg dari awal lagi mak aku dah stand- by dengan penyembur tuh...

aku amik bawak masuk bilik .....tgk2 benda tuh dah ilang...
mmg betol la mak aku ckp, benda tuh boley tahu niat kita.....bila kita nak g carik jer, dia hilang sekelip mata...

yessssza....aku nampak dia bawah katil...
dengan izin Allah, aku memberanikan diri menyembur benda tu berdas2.....
syukur, benda tuh mati.....
and bley la aku tdo dgn aman.....

*dah kene sembur, kene himpit plak ngn box.....kesian


and penyembur yang aku pakai tuh adalah tak lain tak bukan penyembur Ridsect.....aduyaii
saiz lipas tuh takde la besar mana.....kecik je kot.....halus......LOL

neway, pengajaran tok kali ini??



1) Jangan menyimpan bahan2 yang boleh mengundang kedatangan makhluk2 berkaitan....contohnya ikan cincang yang diawet dengan garam dlm botol tu ha....


2) Serta botol2 "home-made" wine soon to be vinegar......LOL


ekceli tema malam ini adalah : "MARI MENGEMAS BILIK"

thanks for reading... :P

Wednesday, November 17, 2010

MUSIM HAJI !!!!!

“ Dan Kami tebus anak itu (Ismail) dengan seekor sembelihan (kibas) yang besar.”
(Surah As-Soffaat : ayat 107)


Agak menarik kalau kita baca balik sejarah ibadah korban serta ibadah haji...kerana semuanya berkisarkan kesabaran Nabi Allah Ibrahim menjalankan perintah Rabbnya dalam kehidupan sehari-hari

Kebanyakan rukun haji ada sejarahnya..

Ia bermula dengan kisah Nabi Ibrahim mendapat cahaya mata iaitu Nabi Ismail hasil perkahwinan baginda dengan Siti Hajar

Dan ini menimbulkan rasa cemburu Siti Sarah (juga isteri Nabi Irahim) yang kemudiannya meminta baginda membawa Ismail bersama dengan Siti Hajar jauh darinya supaya tiada lagi rasa cemburu.

Maka Nabi Ibrahim pun membawa isteri dan anaknya ke Mekah

Di sana, Siti Hajar dan Ismail terpaksa ditinggalkan bersendirian atas sbb2 tertentu
(aku pon tak baca habis lagi )


Lalu mereka bertanya kepada Ibrahim, "Siapakah yang akan bersama dengan kami di bumi kering kontang tanpa air dan makanan?"

Nabi Ibrahim menjawab, "Aku tinggalkan kamu di sini dengan bantuan Allah"



Maka bermulalah siri mencari air untuk anaknya, Ismail

Siti Hajar berlari2 anak mencari air di antara Bukit Safa dan Marwah 7 kali (sambil Ismail menghentak2 kaki dan menangis)

-kini ibadah Sai'e

Air terpancar di celah2 hentakan kaki Ismail -
keluar air Zam Zam dan Telaga Zam Zam kini terletak berhampiran dengan Laluan Saie


Selang beberapa tahun, pulanglah Ibrahim ke Mekah....sampai di Arafah, baginda berhenti seketika kerana berfikir di manakah baginda meninggalkan anak dan isterinya dahulu

sekarang dikenali sbg wukuf di Arafah

Setelah berjumpa, mereka melalui kehidupan biasa, sehingga suatu hari, Nabi Ibrahim mendapat mimpi 3 hari berturut2 bahawa baginda menyembelih anaknya Ismail

Siti Hajar berasa sedih, namun akur dengan perintah Allah..lalu disuruhnya mereka ke Mina kerana tidak sampai hati mendengar Ismail menjerit ketika disembelih

Pergilah Nabi Ibrahim dan Ismail ke Mina

Dalam perjalanan, mereka diganggu syaitan, lalu dibaling batu sebanyak 3 kali di 3 tempat, iaitu Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah

- kini dikenali sbg ibadah melontar jamrah

Sesampai di Mina, tatkala mata pedang terhunus di lehernya Ismail, Allah menggantikan Ismail dgn seekor kibas yang sihat dan gemuk

- inilah sejarah ibadah qurban yang dilakukan hari ini

Setelah itu, Allah memerintahkan Ibrahim kembali ke Mekah dan meninggikan Kaabah...

Kaabah ditinggikan dengan memanjat seketul batu

- hari ini batu tersebut boley dilihat melalui Makam Ibrahim

Setelah siap, Nabi Ibrahim mengelilingi Kaabah 7 kali bagi memeriksa keadaan Kaabah dalam keadaan yang baik

- disinilah sejarah tawaf mengelilingi Kaabah sebanyak 7 kali bermula



DONE! itulah serba ringkas sejarah ibadah Haji...

aku tak "copy n paste" tau......aku taip balik according to what i remember...



neway, seperti Aidilfitri, Aidiladha tahun ini memperlihatkan rumah aku menjadi tin sardin dek kerana kepulangan akak dan abang dengan keluarga masing2..

" Asal tiba raya jer, rumah Pak Aji ujung jalan tuh mesti penuh dengan kereta "


*olololololo tomeinyerrrr Tirah.....Pak Cu dia pon tomei kan kan kan..LOL

well, aku bersyukur kerana ahli keluarga aku still unite.....walaupun memasing dah keje (kecuali yang bongsu), bila cuti jer mesti balik kampung....bila raya jer mesti pulang ke lubuk...

tak macam dalam TV...especially Astro Prima dan Astro Ria

dah keje kat KL, tak reti nak balik jenguk mak ayah......bila parents dah mati and nak agih2kan rete pusaka, barula terhegeh2 nak balik...barula penuh umah ngn kereta......choiii


and seperti tahun2 lepas, agihan daging korban tahun nih agak banyak!! ngeeeeee tak sabar nak wat BBQ!!

BUT.......tahun ni aku tk g tgk lembu kene semelih....

sbb sumer orang taknak pergi......nak2 abang aku.....cepat kesian tgk lembu kene sembelih....


BY THE WAY!!!!!!

Adha tahun nih agak lain sket bagi aku....

sebabnyer kan............

aku beraya dengan My Baby.........

Let me introduce....

Violet Fernando

hehehehehehe......



tapi si Fern nih belom boley bawak jalan lagi.......kasik dia tido jap kat garaj nun.....kalo takat bawak dalam taman boley arr......sbb nyer.....lesen blom ada lor...

doakan saya dpat lesen dgn jayanya kelak......saya neves....

apa2 pon.....

have a prosperous Eid ya!

maafkan segala salah silap...halalkan makan minum ku.....halalkan hutang piutang jugak....kalo yang aku ingat, aku bayar la......yang lupe tuh....halalkan la ek ek.....

Love,

Ferdy Ferragamore,

10 Zulhijjah 1431 Hijrah

Sunday, November 7, 2010

TAK BERKAT!!!


Malam tadi, seperti biasa....saya keluar rumah untuk makan asap sikit...

Cuaca agak sejuk.....chewah.....feeling...

Time tu baru pas ujan.....nyaman!!

As usual.....aku nak amik reading temperature...

Aku taruk termometer atas pasu.......

and tah cmner...angin kuat agaknyer.....menda tu tergolek2 and terjatuh and pecah berterabur...

aduisyhhhhhhhhh.........pecah la plak!!

yang aku risau, merkuri dalam termometer tuh beracun dol....



"metal tuh wujud dalam bentuk cecair....kalau terkena tangan, akan meresap ke dalam salur darah dan mengakibatkan keracunan merkuri....jika dibiarkan, akan meruap, juga akan menyebabkan keracunan jika terhidu dan kesannya adalah fatal " - bak kata cikgu aku dulu2 plus aku google jap tadi.LOL.


so skunk aku sangat risau..

sbb menda tuh dah meresap masuk dalam tanah......sbb dia jatuh atas pasu

and thank God atas pasu.....

meaning, tak lama lagi pokok bunga mak aku akan mati keracunan...tunggu je la :P

risau plak kalo sesaper tersentuh tanah tuh...

so aku amik penyodok, aku gali tanah tmpt merkuri tu jatuh, and buang kat luar umah...LOL

and pasni takpat lagi dah aku amik reading....waaaaa.....

BUT apa yang aku nak emphasise kat sni adalah...

Ye saya mengaku, termometer tu saya amik tanpa izin a.k.a curik from my lab...

and benda2 curik ni tak berkat kalau guna...tau tak??

benda2 haram nih takkan lama......Allah Taala akan musnahkan satu hari nanti...sebab tak berkat..

siyes malam tadi saya takot bila pikir balik....hmmmm

sebabnyer....malam sebelum tuh saya mimpi termometer tuh pecah....tapi saya buat tak endah jer mimpi tuh.....

LOL....tak sangka Deja Vu..

so kesimpulannyer.....jgn simpan benda2 haram....jgn mencurik

kalo kat umah tuh agak2 ada benda curik, one day mesti akan damage..

agak2 kalo ada curik gelas ke curik pinggan ker...

one day gelas/pinggan tu akan pecah terjatuh...siyes....

itu sahaja tok hari ini.....

semoga Allah selamatkan saya dan keluarga dari keracunan merkuri....amin!

Tuesday, November 2, 2010

Welcome Home, Monsoon!!!!

HoHoHO!!!
Greetings from Ferdy Ferragamore!!

bulan oktober yang lalu, cuaca sangat terik..
i mean, super duper terik...
lol.....that was summer i guess

but now it's time to chill yaw!!!
i really love monsoon season!
and yes....i used my thermometer almost everyday to take the temperature...
p/s: not gonna say i stole the thermometer from my lab when i was doing my final year project last time...but "I borrowed it" hokay...

( mampo?? curik sampai tiga batang??? hehek....)


weather last month was terribly hot.....
the highest temperature was 48 degree Celcius...
and please don't say i'm lying.....
and i believe my thermometer was right...
but it was......almost reached 50 degree u know...

so today is 1st November...
elok2 jer 1 haribulan......musim monsoon pon tiba! cheers everybody!!

( it's raining dude!! weeeeeeeeeee.......joom main ujan.....bukak baju sumer!! )


waktu pagi is 25 degree.....
tghari 35....( memang panas la kan )
malam 24.....raining

lol......below 25 tuh should be considered cold tau tak.....i mean...in Malaysia la...
compared dgn Perth, Australia....last Spring was 26 degree....
and now is Summer in Australia...it is 32....

so have fun Malaysian!! we are now even colder than Australia!!

LOL....aku ni dah macam weather forecaster kat TV la plak kan...

by the way, musim tengkujuh kali ini memperlihatkan hujan di sebelah pagi dan malam di beberapa kawasan di Malaysia

dan dijangka akan berakhir March,2011

so apa kaitan suhu persekitaran, panas, sejuk, hujan, kering segala bagai nih??????

well, i have to say that......

langit tak sentiasa cerah

harapnyer panas sampai ke petang...rupenyer hujan di tengahari

laut pula tak sentiasa tenang....

harapkan pagar, pagar makan padi .....ehhh?? pebenda la pulak nih?


neway, sejak akhir2 nih.....banyak drama serta telenovela casting secara live depan mata aku...

ada yang busy ngan esemen...

i mean, standard arr kan....akhir2 semester, stress oiii....esemen berlonggok ye..

yang final year tuh jangan cakap arr....

ada yang buat Final Year Project...mcm aku dulu

ada yang buat Academic Writing....

well well....aku dah lalui sumer tuh.....yeaaaa lega!! and suke plak aku tgk bebudak nih tensi buat tu sumer...

hakhak....lol

and biasa la....kalo dah tensi tensi tuh.....konflik pasti ada weii...

and.....

kalo dah tensi tuh......ko kene hengat...dulu ada tak ko buat benda yang sama kat org lain......

it's KARMA dude.....KARMA!!

haaaaaaaaaaaaaaaa......jeng3....

aku bukan la nak attack sesaper...

but seriously....aku nak attack ko la sebenarnya!!!!!!!!!

aku tau ko mesti baca blog aku pnyer la.......!!!!! takyah mention saper ok!!! sendiri mau ingat arrrrrr.........


Ko nak tau tak Eton......ni aku nak gtau ko satu benda nih!!! isyhhhh aku kalo dah bukak molot....mmg takleh tutup!!

..................................
..................................
.................................................

creet creet creet.........creet

wakakakaka......

no lah.....joke2!!

cuma once upon a time.....

my friend penah bersuka ria tgk aku suffer buat Thesis, Project, Event and all that...

aku agak terasa arr......sbb time tuh i need support ok....

aku laluinya sorang2 beb.....sorang2.....

tapi ko boley plak suke hati kan tgk aku busy last time...

kepala aku berserabut banyak keje seyh.....

nak siapkan Final Year Project ingat senang ke??

plus time tu plak aku MTM kolej, second semester banyak pertandingan kene attend....

plus meeting tetiap minggu....

plus Event kolej ada 2-3...

campur lagi Thesis nak kene taip and edit....pastu g print sampai 2-3 copy

Thesis Presentation ( Seminar ) ko tak kira??

o my God........ko time tuh belom masuk Final Year ko mana paham??

PLUS...

semester sebelom tuh aku Practical...

opis hour bai.....masuk kol 8 kuar kol 5...

balik umah letih kol 10 malam dah tdo.....

esok bangun pagi kol 7 dah kuar umah...

bai letih bai.......

ko boley plak cakap "Yes!! suke aku !! "

O mai God.........

boley plak ko cakap " Aku nanti takpe, Final year aku buat academic writing senang jer....sikit....tak banyak "

O my God........



and now...........

u are in Final Year....

musim stress tok menyiapkan Academic Writing ko dah nak abis dah pon....

so amacam??? tension??

i knoe u were....

and ntah mcm maner......ada plak konflik antara ko ngan kosmet ko ....

hmmm.....

u knoe......this is life....always got ups and downs..

walaupon honestly se-honest honest nya aku rasa mcm nak pergi tgh padang dan jerit "Serve You Right!!!!!!" kuat-kuat pakai mic ...

but deep in my heart......i feel sorry for you....

sorry buddy! this is life u knoe, what do u expect??? benda2 mcm ni biasa la dude.....kekadang kita tak leh biarkan diri kita asyik happy jer...

one day He will send down anger, sad and agony .....just to enlight us.....

"Sesungguhnya segala tiap2 musibah dan kesusahan yang menimpa itu adalah penghapus dosa "

cuma satu je la...

semester depan ko Practical ko tau?

do u aware of that??

and yours gonna take 6 months to complete ...

whereas mine last time was only 2 months sahaja...

itu pon penat ko tau...

and i really suggest to you that u pray a lot to Him...

to guide you through ups and downs.....

sebabnyer kan.........

KARMA boley dtg bila2 tau.....


sbb KALAU aku jadik ko......aku takot hokay..

sbb kalau dulu aku dah dok gelak " ahaha ko kene g pektikal...yess suke aku!"

and then tetiber aku plak yang kene g pektikal......eeeeee takotnyer kalau benda yang sama terjadik kat aku....ko tak terbayang ke benda tuh??


well......

this is how i feel........

not tryin to offend ke apa....

but again, this is how i feel.......

and menda nih aku mmg ingat....dari dulu sampai sekarang...

mmg ko penah buat mcm tuh beb.....pernah...aku ingat

dan aku sangat2 ingat time tuh aku cakap dalam ati " nanti bila tiba masa ko kene mcm aku kene esok, siap la kau "

and tak sangka pejam celik pejam celik.....dah sampai dah "masa" tuh......yeaaaaaaaaaaaa!!!


hey buddy! this is not an offensive blog entry okay!

this is how i feel.....

penah ke aku menipu dalam blog? apa yang aku taip adalah apa yang aku rasa.....lol

and now aku dah graduate....

dan masih lagi belom bekerja....vacancy banyak, tapi nak carik yang menepati ciri2 pilihan tu payah...

seksa ok nak carik keje ( i mean, bagi sesiapa yang takde cable mcm aku ni la )

so aku SANGAT3 berharap .....ko plissssss janganla TER-cakap " ahahaha ko susah nak carik keje....suke aku!" ....LOL

sbb nanti ko tau kan apa consequences dia....

even aku pon takot tau if it happens to you...........

huhu...

neway....

greetings from Ferdy Ferragamore!

1 November 2010

5.03 am ( bila nak tido nih?? )


Wednesday, September 29, 2010

IT'S AUTUMN, BABY!!



matahari terik...silau

tapi tak panas....berjemur tgh padang pun takpe....tak berpeluh langsung...aku siap pakai jaket lagi

ahhh....siyesly aku tak sangka...aku kat oversea...tapi kat negara mana pon aku tak tau

tapi yang aku perasan, aku kat one of the High School there...

time tuh waktu lunch...

and kat oversea pnyer High School, time lunch kita kene amik dulang sendiri...amik makanan sendiri...makan kat cafe



yup....tu la yang aku buat

agak kekok at first...sbb aku sorang2..

tapi last2 ada sorang gurl nih....dtg kat aku and teman aku amik ayam goreng and roti...

dia amik spaghetti...

rupenyer baru aku perasan....gurl nih artis la.....penyanyi yang sangat2 aku kenal..

ktorunk makan kat ada satu bench outdoor....matahari memancar tepat, tapi bahangnyer tak terasa

tak macam kat Malaysia, waktu tghari kalo ko duduk kat tgh2 laman....tak ke panas terbakar??

and then aku tanya dia, "skunk nih musim apa kat sni?"

and she answered, " autumn! "

oooooow...patot la tak panas ek........

and then time ktorunk makan, tetiber ada sebuah lagu berkumandang kat gerai nearby...

and lagu tuh lagu nyanyian girl tuh.......she was a singer, remember...??

and aku tau sangat2 lagu tuh....so i sang along...and she smiled.....

and you know who is that girl?? funny!! she was......................nanti aku bgtau sat g

lepas makan, bunyik loceng.......kelas akan bermula sat g......cepat2 masuk kelas

tapi aku tak masuk kelas.....

instead....aku ikot member mat saleh aku g library.....( grand tak??? )

library dorunk perghhh.......lawa!

nak pinjam buku kene calit kad student...

tapi aku takde kad student.....

member aku tuh yang kasik pinjam kat aku...

and yes...i still remember...buku yang aku pinjam tuh pasal 'Medic'..

kenapa medic.....aku pon tak tau

pastu member aku tuh bawak aku g Herbarium....ala2 yang mcm dalam Harry Potter tu la...



dalam tuh ada mcm2 jenis pokok....

kalo tarik pokok tuh, nanti dia menangis sekuat2 hati...

aku ni amik Medic ke amik Herbalogy nih???

then sampai situ jeh......after that, it was all blackout

and yess!! i was just dreaming la mangkuk!!!

so kesimpulannyer...

sebelum tido basuh kaki...

tapi agak menarik jugak la dapat mimpi cenggitu...

because the girl in my dream was.........Britney Spears!

and she answered, "autumn!"

tu je ayat yang dia cakap kat aku......LOL

and oleh itu......

i dedicate this song to all who read this...

this song is called,

"Autumn Goodbye", by Brit





Sunday, September 12, 2010

LEBARAN SEASON!!!




Pepagi raya ,member aku awal2 dah mesej bg wish "samat ari raya"....

"tgh bersiap2 nak pg smayang raya.......kampong aku tkde letrik pagi nih"

i was like, " OMG siannyer ko takde letrik...bagaimana harus kau tempuhi pagi raya yg gelap gelita, tak bley gosok bj raya dan sebagainya" ( fake )


raya tahun nih aku cam takde mood nak bli baju melayu...

aku geledah almari bilik aku dan terjumpa sepasang bj melayu kaler maroon yang blom pernah aku pakai lagi....

maka itulah bj melayu raya-ku tahun ini....

pakai pnyer pakai...alamak cutting dia sangat out of shape ye!! ( baju custom made mmg slalu cenggitu )

besar dan lengannyer plak gelebeh2......

maka tidak GLAM-lah photoshoot raya ku tahun ini.....syawal 1431 bersamaan September 2010 ( that's why la album raya kat facebook 3 keping je aku taruk time pakai bj melayu)

neway, celcom aku "hang" dek kerana lambakan mesej yang banyak agaknyer.....

lalu aku bertukar ke maxis pilihan ku ( pebenda ntah ayat )

maka dapatlah aku mesej paling comel penah aku dpt...

" kepada kamu, selamat ari raya. Moga Allah bg kamu duit raya banyak2 serta perot yang kenyang.haha. "

comelnyerrrrrrrrrr........... .................. ..................... .......... creeet creet creet creet creet creet ......



knapa ntah, most of my friends cakap raya kali nih tak best...bowink...

haaaaaaaa aku tau knapa......sbb korunk tk pose ehhhhhh?????????????? ( wakaakaka )

aku rasa best jer.......maybe sbb umah aku nih mmg dah tradisi tiap kali raya, sumer org balik......my kakak and her family, my abang and his family, my aunt and her family....serta aku yang masih single dan tak laku-laku.... :((

so boley la bayangkan betapa "tin sardin" nyer umah aku tuh.....sampaikan kalau boleh bilik stor pon nak disumbatkan org.....

well at least, ada la org teman time g smayang raya n solat jumaat......

kalo org pompuan senang.....duduk bersimpuh di dapur sambil potong kacang panjang untuk dibuat kuah lodeh.....

neway, kuah lodeh mak aku dah basi.... since arini dah masuk raya kedua....( p/s : kuah tersebut banyak santan.....mudah spoil )

YANG PENTING!!!

sbg anak bongsu yang comel....aku masih lagi mendapat duit raya.....boley la buat bayar yuran gym yang dah sebulan tertunggak....

sehari dua sebelom raya, aku dah kantoi bertindik ngan my parents...

bapak aku siap boley gelak "KIH KIH ko tindik ke CIT ".....mak aku plak yang ALL OUT membebel....

pagi raya time sesi bermaaf-maafan, bapak aku siap cakap "jangan buat lagi ehhhhh" sambil tarik telinga aku.....my mom remained silent


apa2 pon........petang tuh aku bantai tido sampai senja....ngantok sibet...ko tak ngantok ke??

bangun-bangun jer dah ada angpau atas dada aku.....owh rupanya tadi Uncle Zahar dtg kasik angpau.....aku tido diulit mimpi basah ntah2....



tenenet tenenet tet.......nokia ku berbunyik...

" weh jom lepk malam nih ", Syaer call

malam tuh kol 11 dia amik aku.....RONDA2 time!!

walaupon bukan RONDA-RONDA KL.....tapi ekceli RONDA-RONDA MELAKA best gak tau......jgn underestimate k!!

bersiar2 di runtuhan A Famosa 500 tahun yang lalu.......Syaer takot naik Bukit St Paul pukul 2 pagi.....

pastu buat shooting ala Belami sangat kat Pantai Puteri pukul 3 pagi....

head to Masjid Tanah, creepy road but i like.....suke suke!! pukul 4 pagi....

kol 5 balik......

kol 6 senyap2 menyelinap masuk umah...sumer org dah terkangkang kiap kat living room.....

"BANGUN SUBUH!!!!!", aku jerit ( dalam hati )

maka sumer org pon.......TAK BANGUN......kah kah.....tapi bilik mak aku terang.....ada sinaran lampu kuning menyimbah di balik daun pintu...dah bangun kot nak smayang ke apa....baik aku cekcepat masuk bilik.....

p/s: malam raya kedua lagi besh...!! LOL



tahun nih first aku beraya sebagai janda beranak 3..... ( 3 tuh anak kucink la ekceli )

sbb org umah aku dah kene CARAS !!!!

hehe...no lah.......joke2....aku bukan JUDGEMENTAL ok!!

teeeeet!!!! dua topik untuk dikupas dalam entry kali ini.....CARAS dan JUDGEMENTAL....yang diatas sumernyer adalah mukadimah semata2...( maigat! agak panjang yer mukadimah aku )

Assalamualaikum Ya ahli Dunia...

ingin ku beritahu di sini bahawa ...

setiap insan ada hati dan perasaan....

ia tersemat dijiwa setiap manusia....dan tidak boley dilihat menggunakan mata kasar....hanya mata hati yang mampu menembusinya...

oleh itu....janganlah kita sesekali bermain dengannya....kelak akan ditimpa KARMA.....Sekian


Last time....million years ago....hmmmm ntah la....nak citer pon cam nak taknak je kan..

ekceli ntah mcm mane ntah.....aku ter-jatuh ke dalam perangkap cintun dengan seorang manusia bernama K......and K can be anything....it can be Khadijah, it can be Kistina...it can even be Khalid ....or Kalias...apa2 jela..

masakan tidak....

dikurniakan Tuhan sebijik rupa yang menawan serta menepati ciri2 pilihan...

dan dia plak tuh yang approach aku......sah2 la aku turn on

tetiap ari mesej tanya khabar....tgh watpe and everything

mesej mesej dan mesej....sebelum tidur msj "mimpi indah awak....muahh"

until at one point dia tanya "kalau i minat kat u cmner?? pelok cium i hanya tok u syg.."

kalo ada org treat korunk mcm tuh la kan.....tak ke ko cair??? sah2 la kan..........

at that time aku sngt2 happy and it feels as if im floating on air like a butterfly....



AND THEN come my friend name S......as usual, S can be Sulaiman.....S can be Syahriz.....it can be Syamil or even Syafiq...anything..
S and K adalah classmate.....
dan S langsung tak tau aku tgh ON dgn K selama ni...

smpai la satu hari, dia ternampak mesej K masuk kat phone aku...

and then he was like, " O My God Basit......O my god!!"

knapa ntah.......padahal msj biasa2 jer.....judgemental sngt

and later i noticed that he struggle to convince me that K nih tak bagus la.....molot busuk la.....serabai....bla bla bla...

sumer yang buruk2 pasal K sumer dia citer kat aku....

dia kata dia tak ske aku ON dgn sesaper jer yang dia kenal......nanti dia judgemental....jeles ke ni???

bagai nak rak dia swoh aku crk lain......

until at one point, akhirnya S and K bergadoh......motif sngt kan??

and sejak tu, K dah tak contact aku......lansung!!

aku msj dia, tak balas......call tak angkat

sampai ke suatu hari......K akhirnya delete aku from facebook...



and till now, i ekceli wonder knapa dia buat mcm tuh

because aku lansung tak buat apa2.....tak ckp apa2......



several months after that, aku dpt tau S dan K dah berbaik2...

S sangat bersukacita dan bergembira dapat berbaik semula dgn K....

dan K pon sangat suka dan ceria.......since dorunk classmate kan.....gado lama2 pon tak elok gak..


sejak itu S kelihatan seperti berpuas hati...

sumer saat gembira dia bersama K mesti citer kat aku

"arini aku buka puasa sesamer ngan K" "arini aku lalalalala ngn K" "arini K on air lalalalalala " ( K is a DJ ) " barang dalam kerete aku nih, K yang punya"

and i was like, "kalo tak bgtau aku pon takpe kot.....mungkin tak penting???"

and now, they are happy to be together..


moments later.......me and my friends, together with S....lepak2 kat Pak Li sambil bermain "Truth or Dare"

tau kan mainan giler tuh.....like "Spin the Bottle".....lebey kurang jek....ko tak boley menipu dalam permainan nih..

and time turn S, a question was being ask to him :

"ada tak di antara kita nih....ataupon kat faculty ke....kat kelas ker.....yang kau taste??"

he answered " ADA"

"Saper??"

dalam ati aku dah tau dah saper.......

and ya.....i was right

because he answered "K" sambil muka tersenyum2 malu....


hehehe....

darah saper yang tak mendidih kan.....

kalo ko kene caras dengan cara sebegini menggunakan kaedah "judgemental"...

kalo korunk jadik aku, korunk tak rasa mcm nak bunuh kedua2 nye sekali ker??? =p



persoalannyer, kenapa S bersungguh2 nak citer kat aku yang K nih busuk.....serabai...itu la ini la.....like " eeee serius K tu busuk dowh...aku cakap ngan dia siap kene tutup idung ye.....eeee tak payah la CIT ko ngn dia.....crk org lain la"

and then finally apa jadik?? they live happily ever after.....

CARAS sangat kan......

and up till now i tought i knew love..




but then i knoe.......

dia rupa2nya just nak mainkan perasaan aku jer...

ye salah aku sbb cpt sngt percayakan org.....

LOVE ALL, TRUST NO ONE BASIT.......KO DEGIL

citer nih takde sape yang tau.... aku simpan dalam hati sorang2...... even my close friends pon aku tak citer kat dorunk..... and K pon tak tau yang S kutuk2 dia before......


knapa tah tetiber rasa cm nak citer kat sni......

aku rasa mcm nak tag jer sumer kekawan aku kat link nih....


so now.....di hari lebaran nan mulia ini...

ampunkan segala salah dan silap aku....semoga Allah beri kamu duit raya yang banyak serta perot yang kenyang....wakakaka..


Love, Ferdy Ferragamore 3 Syawal 1431 H 5.10 pm

p/s : taip blog nih dengan lagu "You Lost Me" terpasang di earphone.....mmg feeling









Sunday, August 15, 2010

REMDAN SEASON

Hello hi!
Selamat berpuasa….
Berkumur2 sewaktu mengambil wuduk adalah sunat
Time bulan tak pose

“ala sunat je kot kumur2 nih, takyah la…..”

Time bulan pose especially tghari yang panas terik dengan tekak yang tgh kering….

“isyh sunat beb kumur2 nih……kalo boley nak lebih dari 3 kali”


DING!!
Mozilla Firefox lappy aku wat hal…….takleh main tenet……bodo la!!!
So aku hanya mampo taip blog nih kat Word 2007 dahulu…( as usual)…..sebelum di copy-and-paste-kan ke blogspot…

Neway, hidop aku kucar kacir skunk…
Lately aku smoke toooooo much……..dada aku dah seminggu sakit…since ahad lepas…
Aku batuk2…….sesak nafas…….
Ayooo……..aku dah amik jalan salah nih…..

Kalo main game kat PS kan, whenever aku rasa mcm dah salah jalan, aku mesti load balik and start semula dari awal………main balik dari awal, kumpul balik coin, battle ngan aliens and dapatkan nyawa banyak2…….

But this is real life….terlajak perahu memang la boleh diundur, tapi kalo nasik dah jadik bubur…….menganga je la ko…
Ya im desperate…..
Aku gersang giler skunk nih…….
Sangap…

Im desperate to have a permanent job!!!…….permanent and comfortable…
Tempat aku keje aritu, manager dia mcm sial….
Stress dowh…….siyes aku tak de ati nak g keje pagi2….
At the end, 9 ari je aku keje kat situ…
Aku takde mood!!!
Gaji pon tak dapat……..burn camtuh jer….
Kalo nak gaji, ko tau apa dia kata??

“see you in court”

Ko adalah manager terbaik pernah aku jumpa….!
Ekceli aku tak expert pon perangai dia cmtuh…..sbb masa aku interview ngan dia dulu, dia sangat baik ye…ada halo atas kepala siap2…..
Tgk2 baru first day aku masuk keje…ha amik ko…….dah mula tunjuk ekor dahh……
Naik ari ke-9 aku resign….

Dia kata “ im very surprised ferdi…this is so sudden…u have to discuss with me bla bla bla”

“I haven’t sign your employment letter…….”, I said

Dalam ati aku cakap “please…..just let me go…….alejandro….just let me go”

Agak hauk jugak la keje ngan dia……sbb macam kimak kan…
The moment I hit the door, leaving with relief…….fiuhhhh I said to myself…

“esok takyah datang lagi tempat nih!!!”

Aku g sebelah Tod’s ( sbb ada port smoking)……aku smoke all out…..lega dapat lari dr tempat tuh…..
But in my heart…I was screaming…………………………………….
I called and text all my possible friends…

Aku call Jeya…..
Pastu aku call Eijad…
Aku text Irwan….Syaer…
Nuzul, Baby, Nadia…….

Thanks!! Sumenyer sudi nak tolong aku……

Eijad ajak aku keje kat company dia…

Irwan plak nak tolong aku tanya boss dia nak amik org ke tak…..

Nadia menjemputku bekerja kat tempat dia….

Syaer amik aku flyaway to s.alam….lari dr segala kekusutan….

And at the end…..manager tempat kerja Nadia yang tolong aku …

Without any interview and whatsoever…now aku part timer kat Bangsar Village……

Crabtree& Evelyn….

Tahan la bulan pose nih…..2 minggu je kot….pastu raya hopefully aku dah ada duit sket tok cover balik kerugian berjuta2 rupiah aku nih…..

And from the bottom of my broken heart…….

Aku ekceli dah muak keje retail………penat…….

Aku nak carik keje opis….

Lepas raya la aku consider sterusnya……
Aku call Zahir plak……

“carik je kat Jobstreet…..banyak ma!”, dia kata

Si Zahir dah 3 bulan jadik manager kat company dia……senang idop dia dah ada keje tetap…..
Mmg salah la jalan yang aku amik nih dari awal…….


And now aku nak g penyet2kan pisang….nak wat cekodok for berbuka sat g…

One thing…
I do love my frens….
Rindu kat dorunk sumer…..
Walaupon trend skunk nih sumer org tgh sibok nak ada couple…..aku yang single ni ha im very very thankful ada my frens to be my supportive system…..

Even ahad arituh aku dah plan baik pnyer nak jmpa ada sekor nih….tetiber dorunk text aku nak lepak Asia CafĂ©…….teros aku cancel-kan date tuh…….coz spend time ngan kekawan is even more precious….

Walaupon skunk nih aku dah kene kantoi……..wawawawawa sila jangan kantoikan aku menerusi permainan “Truth or Dare”!

Ko tau…..aritu lepak ngan dorunk kat Pak Li main Truth or Dare cam sial dowh….almost terkantoi aku……sempat cover balik……

Neway, payah tau being attached nih…
Member2 aku yang tgh on skunk nih, sumer dilanda 1001 masalah…

Gadoh la…..jeles la….
Balik antar awek mata merah2 la….
Time sms pon leh gado2….
Confuse…..stuck….
Rasa tak selesa…..insecure……mcm2 tau

( ekceli sumer tuh aku dah rasa dulu dah……during my 3-years relationship period)
And now im independent.,…..
And again……my currently favourite song is Little Dreamer..( tak abis2)
Coz I can sing

“ so long my little dreamer I will miss your face~~~~we’ll always stay connected through time and space~~~the journey that we share but now have to leave~~~will live inside of us for eternity …hey~~

K lah…..pisang dah menunggu tok di lecek2 kan…….
Selamat berbuka puasa!!! Jangan smoking di siang hari ye!!

p/s: lesen moto blom renew…….bulan 6 aritu mati…..mak aku dah pokpek2…..