Saturday, December 3, 2011

KECUT , KECUT DAN MENGECUT...




Tolong.....!

Tolonnnnnnnngg !

Tolonglah.....

sudah seminggu saya tak hit the gym.....

Kali ini saya benar2 broke......tolonglah...

tpi tkpe.....since esok adalah hari gaji buat saya, maka anggap sajalah saya cuti rehat selama seminggu.....otot2 saya pasti suka bercuti lama.....lepas ni dah takde nak manja2 lagi dah...

neway, saya aktivis alam sekitar yang baru !

kerana saya telah menabur segenggam biji benih bayam ke dalam pasu dan ianya telah bercambah !

hey hey!! saya tanam banyak tumbuh-tumbuhan like "pea-shooter, wallnuts and sunflowers" sebab saya nak lawan zombie yang menyerang.......ha kau jgn memain....


lawa kan laman belakang umah saya......*dang !


Ok lah.....sekarang payah sket nak basuh kete....sbb ujan petang2 kan...maklumla..

tpi semalam saya berjaya melakukannya.....lengkap dengan vacum sofa depan belakang and wax sket2...chewah.....sebagai pengakhiran, saya meletakkan daun pandan di seat belakang....gempak seyh! *apetah.....

aritu kete saya bersemut......tak tau semut tu makan apa.....mungkin saya ni terlalu manis untuk semut berasa konfuse......tpi anggap sajalah semut itu adalah Wilson, haiwan peliharaan saya....


Ouwh neway, saya ada nama baru.....sila panggil saya Fahmi lepas nih....sbb member2 kat opis panggil saya begitu....kalo nak senang, dorunk panggil saya KFC...

like "KFC!!! mane kau !! ", time tu aku tgh dok menonggeng kemas fail kat bilik fail.....dorunk ajak gi makan....

ok lah....KFC stands for Khairul Fahmi CheMat

i NO COMMENT jer......sbb dulu pon dh ramai org ckp cenggitu....maklumla...bukan senang tau memiliki wajah2 iras celebrity nih....*ahhhh betapa kembangnyer kolon ku...

ada makcik tu aritu aku lalu, dia berbisik2 sampai aku terdengar dorunk ckp "eh cepat cepat tgk dia nih, muka dia macam Brian Masterchef"

owh ok......Brian pulak.....

memang seronok jadik impersonator..

kenapa takde plak orang panggil aku Britney ke...baru semangat sket...

owh ha ni lagi satu hal.....alih2 lagu Criminal jadik femes sbb video klip dia tak senonoh.....berkumandang di sana sini lagu tuh....sampai ada ustat sorang ni pon ske lagu tuh gak....masyukk


ok lah.....arini ari ahad....loser rasanya kalo tak bersiar2 dengan evol.....minggu lepas dia bawak saya pergi tepi sawah.....eh melaka ada sawah ko tau kan?

jangan jadik mcm semalam.....Dondang Sayang pon tak tau kt maner.....malaun sangat...
*marah nih...

Till then...seeya!!



Thursday, November 17, 2011

SARANG GAY !

"I love you" dalam bahasa korea adalah Saranghae

Sebutannya mudah sahaja.......

Hanya perlu menyebut "Sarang Gay", maka ianya bermaksud i love u so much muahh muah..

kalo nak romantik sket, kene sebut dalam bilik gelap secara berbisik *sarang gay so much* ha mcm tuh...... :P

comel kan?? bahasa korea ni cute2 tau.....

tapi kalo nak lagi cute cube belajar bahasa hindustan.......*arouse


neway, aritu ayah saya dengan selambanyer telah mengisik DIESEL instead of PETROL ke dalam kereta kesayangannya itu......ha apa lagi....terberhentilah tgh jalan....syukur time tuh aku ada sekali dalam kete......leh aku tolong tolak kete ke bahu jalan

menunggu tow truck datang sambil kami satu keluarga menunggu kat tepi jalan PERSIS seperti ber-picnic.....naseb bek malam....kalo tak memasing jadik ikan kering kat tepi..

pengajaran dari cerita ini : hanya disebabkan kecuaian kecil , maka terbang ratusan ringgit tok repair kete kat bengkel *mak aku asyik ulang2 je ayat nih

Ahah ! semalam saya ajar mak saya main Plants vs Zombies.....sambil2 main tuh, mak saya alih2 cakap kat " Aku nak menantu orang Lubnan! "

Gedegang!!! apa kaitan zombie dengan menantu ??


Ok lah....ekceli saya takde citer nak dikongsi....hanya menikmati hujan yang turun berderai2 dari langit.....oh my....indah sungguh suasana ini O.o

Till the......seeya !

*giler pendek entry kali ni.....

Thursday, November 10, 2011

HUH ?? *eyes rolling...

2 hari lepas secara berturut2 i was alone at home....so apa yang saya buat? saya pasang CD born this way , pasang kuat2 sampai volume PECAH katanya...and started to dance till the world ends like it's 2012 *hado?

ruang tamu umah saya ada cermin besar, saya menari shirtlessly sampai sweating like hell...looking at the mirror and tibe2 saya rasa arouse bila memikirkan babak2 saya berpeluh2 sewaktu di set...*ehh?? kantoi...

( selekeh sial )

skunk nih perot saya agak perit.....rasa macam menyundal2 kat dalam...mungkin sbb banyak makan Salmonella sp.....

well, aritu saya tgk Norman Musa kalah time dtg Masterchef Malaysia arituh.....dia punyer muka penuh kemaluan aku tgk.....mesti banyak makan jeruk tuh... *huh?

Mak saya call, "Mama kat kedai jual cekedis-cekedis ni..nak kirim apa2 tak ?"

"Belikan gummy bear !!", aku jawab

sekali ha amik ko.......satu tempayan mak aku beli......so skunk nih perot saya sakit sbb makan gummy bear la......awk jgn pikir bukan2 tau... *blushing

Rasanyer next week nak turun KL....sbb nampak ada iklan Job Fair kat PWTC....pergi je la....mana tau rezki kot2 sangkut kat KL...

Saya ajak kawan saya teman, then dia kata "Ko percaya benda2 macam tuh? "


"HUH?? what a statement.."

Kelas ko jah !

Till then....seeya

Friday, November 4, 2011

SAYA ORANG JOHOR......MUKTAMAD !

Arini saya jumpa artikel yang menarik kat FB..

rasanyer best kalau saya ulas sedikit about those info.....

Neway, i was born this way.... *huh? tetiber

hehek.....no lah.....I WAS BORN IN JOHOR

My parents really are Johorian ...and so I was born there in Muar 23 years ago....

Walaupon sekejap jer aku tinggal Johor ( sbb pastu dah pindah Melaka sampai sekarang ), but the JOHORIAN GENES tuh masih ada lagi ....*meletop

By the way, artikel yang saya jmpa ni bertajuk
"Nak kenal orang Johor macam mane?"


so im going to copy and paste the artikel satu persatu, and elaborate sket2 k.....



1) 1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.

Ok yang ni betol....saya suke guna "Ekk"....bunyiknyer agak comel kalo dengar btol2.... :P

2) They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.

Yup......most of the time , vokal 'O' banyak digunakan.....wlaupon selalu tersasul "Selipau" ( slang Melaka ), tapi saya banyak guna "Selipor"....."Besor"....."Kelakorr"


3) They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.

Ye...saya ni kelakar tau......impian saya menjadik peserta Maharani Lawak...*mampo maharani?....bwahahahaa..

4) Diorang ada ENDUT. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.

Tau tak ENDUT tu apa??? Endut dengan Kerandut lain tau tak......jgn konpius plak....this word memang familiar in my family, and it means "BERKAPEL".....

Ko dah ada endut eh ? Means ko dah ada kapel ?

Asyik berendut jer keje.....means "asyik keluar dating jer keje"

Neway, minggu nih saya nak berendut ngn Evol.....spe nak itot?? :)))))

5) Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor?

O my God.......i miss all those things !! Sagun is something macam kelapa ....manis and sedap dimakan.....best2 !! Gula Kandy ni yang kalerful2 tuh.....kelapa gak, tapi dia mampat..... :)))


6) Kenduri Kawin Ada Telur Pindang Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.

Mak saya pandai buat telur pindang !! dan saya sangat2 suker 1ooox makan telur pindang....kalau yang bukan org Johor, dorunk mesti ingat telur pindang ni telur busuk ko tau...sbb kaler dia coklat luar dan dalam....tapi tahukah anda telur pindang ni nak buat kene pakai rempah2 yang mengalahkan rempah perap KFC ko tau ?? and amik masa seminggu baru jadik......yang kata telur busuk tuh dia teros buang dalam tong sampah....siap boley kata, "Eee keluarga pengantin ni bagi telur busuk seyh"........jakun sangat korunk tak penah makan ! *matilaa


7 ) Tidur atas LECA (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.

Leca tuh TILAM. Gerobok tuh ALMARI. Gebor tuh SELIMUT ......family i always use those words sampai sekarang !! and kat Melaka nih......rata2 mmg org langsung tak paham....hahak...

sama la dengan SANGAP......kat sini, sangap means menguap....like " dah la tutup TV tuh gi tido....dah sangap dah ni...ngantok sial"

tapi kalo kat bandar2 metropolitan, sangap means HORNY.....like "sangap sial....bil air dah 2 bulan tertunggak" *sial sngt....


Neway, that's the gist of it....nowadays kalau org tanya saya orang mane, saya tatau nak jawap Johor ke Melaka...huhu..


Till then ! Seeya !

Thursday, November 3, 2011

HUH ?? AGAIN ?





Tulih blog sama macam tulih karangan...

Like for example karangan bertajuk "Saudara Mara Saya"....of kos time mengarang tuh karyawan macam saya nih memerlukan konsentrasi yang agak tinggi bagi menghasilkan masterpiece yang menakjubkan bukan?? *ok kali ni tak mati....

Tapi amat memeranjatkan....kerana saya sekarang sedang menaip sambil mendengar sebijik lagu dari Youtube....u know la kan...karyawan mcm saya ni boleh melakukan 2 perkara dalam satu masa... *ok...dah mula dah...

skunk tgh layan Adele21.......

neway, saya suka jalan2........kalau time boring, saya start enjin kete, and jalan2.....

walaupon org kata buang masa, tapi bagi saya, ianya tetap digelar "jalan-jalan".....for whatever reason..

dalam kete ada CD Adele.....saya suke lagu track 10 *sila cari lagu apakah itu...jeng3


Nonetheless.....skunk jam menunjukkan pukul 2.20 pagi....*memang takde kene mengena

awak tau kan saya nih nocturnal ? *alih2...

neway, nocturnal is not abnormal

even if it is abnormal......just remember....ABNORMAL IS NORMAL !
*statement tergempar !!



ok....orang putih kata "We are what we eat"...

means that kita adalah apa yang kita makan.....kalo makan ayam, maknenyer kitalah ayamnyer itu.....kalau tak faham, sila tanya guru EST anda...

EST saya A1 tau....EST awak ?? *die !

ok ok....memang tujuan utama saya adalah untuk membincangkan soal makan....since perot tgh lapa ni kan...kalau dapat Chicken McDeluxe ni alangkah bagus betol.....

now....lets get serious......and lets get wet! yieehhha!!


Selain drpd melegakan lapar, tujuan utama kita MAKAN adalah untuk mendapatkan NUTRIEN

NUTRIEN terbahagi kepada 2

MAKRONUTIREN dan MIKRONUTRIEN

Makro means "Besar"...

Korunk penah pergi Makro ? yang kat Seremban tuh...ekceli dah tutup dah pon.....hahak....tapi Makro tu besar kan ?? *imagine

so makronutrien adalah nutrien yang diperlukan dalam kuantiti besar....

eg: CARBO, PROTEIN AND FATS ( nasik, mee, ayam, ikan, udang bla bla bla )

Mikro means "Kecik "

Tau MIKROORGANISMA ?

means organisma yang kecik2......bacteria n virus for example

So mikronutrien adalah nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang kecik

Eg : vitamins n minerals

Ok so far faham eh ?? maklumlah....karyawan mcm saya nih memang always quick in everything *dang !

saya taknak cakap lebey2 pasal MAKRONUTRIEN....sbb setakat nasik segala......tiap2 ari kita mentekedarah kan ??

but by the way, MAKRONUTRIEN adalah umpama bahan mentah for ENERGY..thats why bila kita lapar, kita makan nasik...u got what i mean? *mencekik

and MIKRONUTRIENT adalah umpama bahan bakar untuk MAKRONUTRIEN

Jadik, kedua2 MAKRO dan MIKRONUTRIENT adalah bergantung antara satu sama lain..

Just like for example kita ada ROKOK tapi takde LIGHTER nak smoke, then how ?

so far paham ye....jgn blur plak


then, MIKRONUTRIEN ni plak ada banyak...

Vitamin jer ada berbelas2 jenis.....Vitamin A, C, E, B1, B2, thiamin, niacin bla bla bla...

Mineral plak nak dekat 20 jenis.....Calcium, Magnesium, Chromium, Iodin bla bla bla...

and kesemuanya HENDAKLAH dimakan atau dikunyah setiap hari bagi metabolisma badan yang optimum...

soklannyer.....bagaimana ?

senang !

Sayur dan buah !

tu sebab la Kak Nita kita bila wartawan tanya "Apa rahsia Kak Nita kekal muda walaupon usia naik rabak dekat 50 tahun lebih ?"

tau apa jawapannyer??

"Ouhhh Kak Nita amalkan makan ulam-ulaman !!!!! " *hey wartawan..ko mampo?

Scientifically, memang betol......

thats why people say "An apple a day keeps TUAN DOKTOR away "

sbb apple banyak vitamins n minerals....

BUT THE QUESTION IS.......

mampo ke ko nak makan buah tetiap hari ??

Epal sehari sebijik.....ko larat pulak nak gi Giant Hypermarket beli epal se-plastik....pastu bawak balik umah simpan kat dapur sampai berhari2 tak makan.....sampai lalat buah naik hinggap....betol tak???? betol ke tak ????? *garang...

tu yang pertama...

yang kedua, tetiap hari kita makan sayur ? Adakah ?

bila pikir balik, pagi saya makan nasik lemak....tghari nasik lauk ayam masak kicap....malam pon sama.....alamak takde sayur la......kalo ada pon timun sehiris yang dalam nasik lemak tuh..

even kalo ada pon, sayur tuh DAH DIMASAK

take note that once dimasak, SOLUBLE VITAMINS like Vitamin C musnah 100 % .....*kesian

so kalo kita makan se-BALDI sayur pon tak guna....sbb banyak yang dah musnah

( sekali lagi, tu sbb la Kak Nita makan ulam-ulaman........sbb ulam kan dimakan mentah ) *padahal botox sudeyh !

So now kita menyedari bahawasanya kita kekurangan zat setiap hari...

yang cukup hanya MAKRONUTRIEN sahaja.....sbb orang macam saya ni for example, makan 2 pinggan sekali....* betol.....

Once kita kurang MIKRONUTRIENT, bahan makanan yang lain susah tok metabolized..

Banyak energy pendam yang tersimpan dalam badan....

and metabolic rate tidak setinggi yang disangka....

so penyelesaiannya ???

cuba lah GNC MEGA MEN !!!!

*matilaaaaaaa.....rupe2nyer saya nak promote benda ni lagiiiiiiii!!!!

nah sila tgk gambar......


sehari makan sebijik.....keeps the doctor away ! hehe..

sebijik membekalkan sumer MIKRONUTRIENT yang kita perlukan dalam jumlah yang optimum....seperti yang tertera dibelakang kotak...


yang pasti, tiada satu pon nutrien yang musnah akibat dimasak, kerana anda hanya perlu menelannya sahaja.....bukan merebus atau menggoreng sebelum ditelan !

amalkan selalu, insya Allah di usia 50 tahun, andalah Kak Nita yang kita carik..

like i said in my previous entry, kalau kita amik PROTEIN everyday, gi gym dan sebagainyer.....tapi kalo MIKRONUTRIENT tak cukup, protein sythesis will not happen or in slow progress, body metabolism running unstable and fat burning rate pon rendah, since cell use energy to burn fat as well u know....so jgn lupa beli ye ! hehek....

honestly saya dah makan nih sebijik sehari since February this year non-stop sampai arini...

trust me....you will feel more energetic especially when running on the treadmill, less frequent to get sick, and be able to focus more on your daily works.....

hahah ~ Pasni takmu pomot lagi dah.....cukup2 la tuh....~~~~

neway, out to sleep !

Till then ! seeya !




*ntah saper ler mamat nih aku main amik....

Monday, October 31, 2011

MATILERRR KALI NI......

Depan mata saya ada semangkuk salad….

Dan saya memang sedang mengunyah salad…

Hey ! saya makan salad tau…..u makan salad? U tau salad tu apa ? *matilerr berlagak

Neway, it’s a good idea thou…

Whenever perot lapar, jadikan sayur2 dan oat serta bubur sbg snek…

Bagus…..sila amalkan kalau nak maintain saiz 0

Owh ya…..sini saya ingin bercerita

Last week saya beli Serious Mass….ekceli memang tak expect akan beli benda tuh…

Eh jap jap…..u tau Serios Mass tu apa ? U penah rasa ? *matiler sekali lagi

Satu hari 2 scoop saya amik…

Ooouh…..hanya satu minggu sahaja berat saya dah naik 2 kilo…

Berita baik dan berita buruk

Yang buruk : saya taknak naik berat….bape kali saya nak cakap…SAYA ENGGAN NAIK BERAT ! PAHAM TAK??

Yang baik : ekceli even berat naik, but at the same time, muscle pon naik.lengan dah makin besar sket nih.. ramai orang tegur “waaa body u dah naik ek…biceps u dah lain” *matilerr show off….ye memang saya nak kasik besar sket….supaya senang nak debik orang.

Conclusion : setiap yang berlaku ada pros n cons.terpulang pd kita cmner nak handle

Ni saya nak share satu benda, ekceli bagi yang aktif main besi , yes we need protein…sbb protein adalah makanan otot. Kalo tkde protein, cmner otot nk grow…kalo otot tak grow, cmner nak bagi cutting nampak cantik….BUT ! there is a but however….

keep in mind that our muscles are living cells just like us !

THEY ARE ALIVE ! THEY NEED NUTRIENTS AS WELL !

Tanpa nutrient lengkap, protein synthesis will be shutted down or in slow progress….muscles cannot perform well, muscle grow will not happen..

Imagine : kalau kita lapar, orang bagi makan nasik putih jer…lauk apa sumer takde…are u guys happy? Then tiba2 ada org bagi ayam masak merah, kangkung belacan ngn udang goreng tepung….are you guys happy?? Sama la….

Even kalo supply protein 24/7…..training bagai nak gilerr…..tanpa supplement vitamins and minerals pon tak guna….

Ok fine, saya nak promote multivitamin sebenarnya…

Tak abis2 saya pomot benda ni kan…sejak entry lepas

Well…u know….saya tak promote benda yang tak bagus….chewah !

MEGA MEN saya dah abis stok….ada saper2 nak ikot gi beli kt GNC?

Ok lah….enough with all the nutrient-thing

Semalam saya pitam kat gym lagi !

Mungkin terlalu excited, atau body shock sbb 2 ari off tak gi training…ntah la…

Tpi yang penting, minggu nih saya kene hardcore sket….since raya haji nak tiba kan….u know…

Evol banyak dera saya…..sbb tu saya pitam *matila tuduh menuduh

Dia kata saya skunk ni dah makin matured ….dulu masa first time jumpa mcm bebudak je *ahhhh fengsan mak

Mungkin sbb tetek saya dah makin naik ? *matila tak malu….

Ouhh seperkara lagi…..evol ngidam cekodok pisang….dia nyer ngidam ngalahkan aku time mengandung dulu tau *matila petir dentam dentum kat luar

Ngidam sampai nyusahkan aku gi Jusco semata2 nak carik pisang sesisir….

Pastu nak kene lenyek2kan pisang tuh sambil bancuh ngn tepung…..air peloh kasik renjis sket…barula namanyer air tangan….*tak gitu??

And then skunk nih dpt tender buat ayam golek lemon ( my favourite ! )

dah leh start marinate…

K lah….nak gi perap ayam...korunk tau ke perap ayam cmner?? *matilaaaaa

Till then ! seeya !

Wednesday, October 19, 2011

Sindrom " U Know What"


U know What ?? u know what , u know what...??

It's been a year !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A year bitch! A YEAR !!!!!!!!!!!!! *jerit ler...

A year since last Monsoon Season !!!!

Masih segar dalam pale otak aku....last year aku ada update entry pasal musim hujan yang di nanti2....

Monsoon Season is coming bitch.....it's a festive u fucker !!!

Ok....fine with all those shitty words....

arini saya dpt satu ayat....

ayat tuh berbunyik, " What the fuck !! You fuck the fucker ? U are fuck man "

Ok .....fine with all the fucks.

Well.....perasan tak skunk nih hujan dilaporkan turun selebat2 alam di sebelah petang?? Laila Hassan selalu yang lapor....

Korunk dgr Flyfm ?

kenal Laila Hassan?

U know what.....i love Laila Hassan

Ayat dia selalu camni * saya dah hafal dah

"Hye I'm Laila Hassan....traffic is now congested along Jalan Raja Chulan towards Jalan Mahameru"

Well.....saya la Laila Hassan tuh......comel kan.....saya santek...*matila meroyan

By the way......skunk dah nak masok November tau....

kalau tahun lepas, saya tetiap ari amik reading temperature....tapi since thermometer dah pecah, saya takleh nak wat apa2 lagi..... :(

AND DO U AWARE THAT NOVEMBER IS MONSOON MONTH ? U SON OF A BITCH FUCKER !

ok matila saya lepas ni kene cerca sbb asyik mencarot....

it's gonna be about 3 months ahead.....so February 2012 nanti baru abis musim...

jadi....bersedialah menerima limpahan hujan serta musim sejuk yang mengasyikkan...

time2 sejuk nih mmg ramai pervert2 yang dok update status ," ouhh sejuk2 camnih kalo ada org pelok bestnyer" ~~~~~~~

"saya suke dipeluk....bestnyer ujan2 ni kalo ada org pelok"

"time2 sejuk camnih adik terbangun plak"

"something gets hard in this cold weather"



i mean like "cammon" ! tolong la......erghhhk...o please....i pon ada adik ok....adik i lagi santekk....i santekk.....u ada ?? *mati la berlagak

Ok la.....fine with all those words..

Esok ujan ! r u ready ? weeee

Till then......happy RAINISM !



Wednesday, October 5, 2011

Kalau boley aku takmu biarkan ianya bersawang lagi....jadi, terimalah entry terbaruku ini.Sengaja saya meletakkan title yang MAHA panjang .

You see the title up there?


Well, terkenang aku zaman2 "friendster blog" dulu...

Situlah tempat aku mula berjinak2 dalam dunia taip menaip....

dan di situlah juga aku banyak mencorat-coretkan cerita yang ntah aku pon tak ingat dah...

hijrahnyer aku ke dunia blogspot ni pon atas galakan rumet ketika itu....

( Epul! aku rindu zaman kita main masak2 dulu....LOL )

so impian aku sekarang nih adalah untuk menjadi typist yang rajin meng-update entry2 terbaru....bwahaha..

Ok lah......Syawal telah beberapa hari meninggalkan kita....Ramadhan apatah lagi...so nama pon dah jadik Zul Kaida ye skunk ni ek??

semalam 3 jam aku kat gym.....otot2 kaki aku mcm nak pecah dua....rasanyer banyak gentian2 otot fleksor yang tercedera.....maklumlah, tak penah2 buat hip-hop...alih2 nak try and error katanyer..

Oh ya ! baru ku tahu ada kelas Hip-hop kat gym itu...lalalala....choreographernya bernama Emily...comel orangnyer....tapi comel lagi my Evol...

ekceli kan....kata orang, nak work-out ni kene ada partner baru bersemangat....kalo buat sensorang rasa cam takde motovasi sial...

kalo tak cayer, ko pergi la try jogging sensorang kat depan tasik seksyen 7 tuh.....endingnyer tak sampai 2 round dah CALO siap gi makan nasik ayam lemon lagi pastu.....kelas ko Mary !

neway, dah lama aku tak dance sejak abis pengajian dahulu *geli la plak ayat skima*

semalam i rasa mcm budak darjah 1 baru masok sekolah jer.....sbb Evol teman kt luar kelas masa saya hafal step.....( padahal studio kat dalam gym jugak )

p/s : dorunk sengaja tak pasang air-cond....pepet btol...


ok ok....lupakan soal segalanyer....

Lani, bilik saya telah mengalami transformasi mendadak....!

kedudukan katil, kerusi serta meja dan juga TV serta almari pakaian segala2nya telah berubah...

yeaaaaa......segalanya adalah NAFAS BARU !

cantik sket bilik aku....bagai nak rak aku ngn mak aku kemas bilik aritu..

tak sangka rupa2nya belakang almari aku ada fosil lipas berusia jutaan tahun....

80% bilik aku rupa2nya adalah habuk serta sel kulit mati......ENGKAU MAMPU?

huh! skunk bilik aku bebas kuman.....tiada lagi virus flu dan penyakit anjing gila....tak perlu lagi ambik Vitamin C 1000mg sehari....kwa kwa kwa....*joking only lor....ekceli everyday aku amik*

oooh ya! Vitamin E saya dah abis.....u know what, vitamin E sangat penting untuk kulit yang cantik...ia adalah antioksida yang kuat serta mampu meNEUTRALISEkan free radikal...well, itu apa yang aku hafal dulu masa kerja kat General Nutrition Centre selama 8 bulan dulu...

tapi last2 saya beli jenama tempatan ( Appeton ) sebab u know la kan.....barangan import ni mahal sket...*cakap slow2 weh*

tapi sumpah...Mega Men Multi's akan tetap menjadik pilihan hati....bagus dowh.....dah 8 bulan aku amik everyday.....hasilnya sngt memuaskan.

kajian menunjukkan bahawa pengambilan multivitamin yang baik setiap hari secara konstan boleh meningkatkan kualiti sperma dan libido anda....ERK!! siyes....dulu time kerja, aku ada baca pasal benda nih......tapi motif la kan alih2 nak emphasise kat sini....bwahahaha....neway, for guys...u can see and feel for yourself ! saya telah mencubanya....anda bagaimana?? lalalalalala.....

Ok ok......topik dah makin merapik.....

mak aku belikan jam dinding baru!!

sebelum nih just pakai jam meja sahaja.....tapi dah UP sket pakai jam dinding...*pffttt

keunikan jam tersebut adalah ia berbunyik setiap sejam, bermula jam 6 pagi sampai 10 malam...

u see......even jam dinding pon understand yang aku nih kekadang "busy" sket waktu malam...so dia tak kacau * joke2*

Ok bebelan terakhir......bilik saya skunk dah jadik port kucink2 tido.....bagus jugak la....aku suker kalo kucink2 dok teman aku dalam bilik......takdela bosan sngt...

K lah.....skunk aku dah puas menaip....puas dowh.....siyes......kalo tak rasa mcm bersalah jer...kih kih kih...

esok ada date ngn evollll.....evollian ghafurian longorian !
( p/s: aritu kene cekik ngn dia sampai berdarah )

Till then..

Seeya !

Thursday, September 1, 2011

Camner raya? Best tak ?



Dah masuk raya ketiga dah...

selamat hari raya !!

mengikut tradisi turun temurun, Hari Raya pertama setiap tahun pasti disulami dengan sesi bermaaf-maafan seisi keluarga..

first sekali, yang paling tua a.k.a sulung mesti datang menghadap ayahanda dan bonda...

diikuti angah...

abang ipar kakak ipar...

dan akhir sekali bongsu..

so setiap tahun, SAYA lah insan terakhir yang meghulur tangan...


seperti tahun2 sebelum, sesi bermaaf-maafan WAJIB disertakan dengan tangisan air mata syawal...

and tahun ini, kakak sulung saya telah merasmikan acara tersebut..

alih2 tengah mintak ampun apa sumer, suara dah tersekat2.....pastu nangis.....dang!!

tetiber darah cuak aku naik...

dah la turn aku last sekali...

pastu satu persatu yang angah pon nangis....kakak ipar aku nangis...makcik aku nangis......abang aku pon nangis!

and yang bongsu plak??

well......tak nangis pon.....i'm strong~ ~

*katanyer*

*takmu nangis-nangis......takmu*

*my brother pon dah join nangis sama..........nangis!!

*my mom and her little sister......ok dah nak nangis* T.T

*ekceli tak nangis pon*

*ni si kecik yang paling banyak nangis aku rasa.....rajin dia nangis :)

tengok tuh.....nangis tanpa henti....

pastu aku pulak jantung dah dup dap dup dap tengok orang nangis sorang-sorang.....turn aku blom sampai lagi nih.....

ok sampai dah turn aku.......ghehehehehe....muka ada mcm cover2 nak nangis ke tak??? :))

i told ya!! den kuat...den tak nangis....omak den gelakkan eden

lega......sesi dah selesai.. :)

muka saya dengan muka mak saya ada iras tak?? ada tak ??

*ending dia, anak buah saya ni jugak yang tak nangis...kan kan kan ???



tengahari tuh kitorunk gi melawat kubur arwah nenek...

betol2 mcm citer Upin Ipin kan...

*sebelah kubur ada pokok ubi.....dulu pokok tu kecik jer...skunk dah lebat leh duduk bawah dia




arwah nenek saya meninggal masa hari pertama SPM...time tuh paper Sejarah

jadi saya tidak berpeluang langsung melihat arwah nenek dikebumikan....

sebab saya sedang menghitamkan borang OMR secara tikam....otak dah melayang time tuh

balik umah petang tuh....arwah nenek dah selamat dikebumi......saya tak dpt nak wish goodbye for the last time..

sedey tak?

ok dah takmu sedey2.....6 tahun sudah berlalu..



neway, ketupat banyak lebih tau.....rugi korunk tak dtg melantak...saya melantak berhabis-habisan...

terlampau banyak santan dalam badan, kepala naik ngantok...

petang tuh saya bantai tido sampai petang..

sudah pasti ini santan kelapa muda......ghehehe..


Font sizeevol marah saya tido dan tak layan dia...

tak sangka raya pertama dia merajuk.....jadi saya pujuk dengan segera...

yeeheeee.......dia akhirnya bertandang ke rumah saya pada malam itu...

bertandang ke Teratak Bonda.....!!

Mama kelihatan gembira menghidang ketupat dan rendang di dapur..

Abah pon sama.....ketawa jer

evol pon banyak borak ngn abah...

bagus la......kalo boley saya nak mak ayah saya terima dia as part of our family....*dang!

yang penting, dia panggil mak saya dengan panggilan "mak"...

elele.....




perot dah kenyang, ktorunk kuar jalan jap gi dating.....tak buat apa pon.....sebab malam tu hujan...best tau....sejukkkkkkk jer.. :)))



well.....begitulah kisah raya pertama saya...

kisah anda pula bagaimana????



p/s : mak saya tanya, "bila ko nak ajak dia masuk islam? "



































Thursday, August 25, 2011

I DO....






25 Ogos 2011....ari khamis.

Tidak seperti kebiasaan, arini alih2 rasa cam nak gi Jusco ngn evol carik itik...

well....aritu dia telah berjaya menambat hati saya dengan itik panggang sedap nak mati..

Bukan senang nak carik itik panggang tau...

ada memang ada......tapi yang ada leher ngn badan sekali tak putus2......yang kat gerai tepi2 jalan tuh.....berani ko makan?

aritu dia beli kat Aeon Bandaraya Melaka *nama kasik penuh

so arini saya pon berkata , "Marilah kita ke Jusco mencari itik ! "

p/s : apa beza Aeon dengan Jusco ?


dipendekkan cerita.......kat Jusco tuh kami berjalan melepasi Kedai Emas Poh Kong!

hanya Poh Kong dihatiku !!

My mom ekceli selalu berhabis kat Poh Kong.....apa2 hal mesti Poh Kong

Poh Kong Poh Kong Poh Kong....

swoh try Rafflesia...tpi dia takmu...ececece...

aku punya cincin yang aku selalu pakai ni ha pon beli kat Poh Kong aritu

eh penat la taip Poh Kong memanjang...... amik PK jer sudah la ek...

so arini alang2 menyeluk pekasam dah lalu depan PK, maka kitorunk pon singgah jap dengan alasan nak cuci cincin aku nih kasik berkilat..

saya ulang ye......CUCI CINCIN AKU NIH KASIK BERKILAT...

"kejap eh..saya kasik cuci lu punya cincin dulu....kasik wa 3 minit", amoi tu cakap....

ntah amoi ke nyonya ke ntah la...

3 minit tu lama tau ....alih2 mata saya terpaku kat sebentuk cincin yang dari jauh dah nampak aura macam nak kene beli....ghehehehehe...

ok la ok la......malas nak citer meleret2...

arini dia belanja saya cincin baru !!! :)))

tak sangka dia tau saiz jari manis saya.... :)



*hadiah raya in advanced....liplap liplap raya tahun nih :)))

*eh gatal la jari saya nih....gatal2 la.... :))


p/s : Hari Raya pertama nanti mama ajak dia dtg umah......dia tersangat excited...tapi saya tau dia mesti neves.....



Saturday, August 13, 2011

Saturday bersama FENDI !!!!!




Hari ini hari Sabtu......dan ini pula kisah hari Sabtu

Hari Sabtu bukan hari Sabat..

Tahukah anda apakah ia Hari Sabat......?

Hari Sabat adalah hari keagamaan bagi suatu agama...


Hari ini hari ke-12 puasa.....yeaaaaa so far takde tinggal2.....i'm strong yeahh i'm strong !

Fine ! Straight to the point, duit 5oo yang mak bagi 2 hari lepas alih2 dah tinggal 2oo....what the hell??? gila kuat aku pakai duit....

mak aku selalu cakap, "Ko hingat aku ni cop duit????" sambil jerit sambil bergegar2 daun pintu..

so i put the blame on the FUEL.....yes ! FUEL....

SAGA 1.3 jenis AUTO makan minyak secara bermaharajalela...

aku rasa dia hirup petrol agaknyer.....i mean like "Kammon" la......baru isik da abis baru isik da abis.....so i blame the FUEL.....end of story!

*padahal lepas isik minyak gi jalan satu Melaka.....mane tak nye....

neway, diiringi dengan sokongan moral yang tak henti2....saya akhirnya telah join member De One Fitness! yeaaa....


*nama tu kene highlight sket...


Balance saki baki duit yang tinggal telah saya gunakan untuk mengisi masa lapang di bandar dengan membeli belah.....

sebenarnya.....takdela beli belah sangat.....beli 2 keping kemeja sahaja....selebihnya sambung next week......arini kene spend banyak masa tok bersiar2.....bukan selalu woooo ari sabtu dapat jenjalan......minggu2 sebelum nih, kalo sabtu ahad jer mesti aku dok tercongok melayan customer...haaaaa arini aku jadik customer plak.....

ok fine....ada orang tak puasa! hahak.....sebagai seorang yang bertimbang rasa, aku hanya menemani sambil melihat kerakusannya mencekik di hadapan saya.....kejadian berlaku di Subaidah Dataran Pahlawan.

*menu : teh tarik, roti canai......pihak berkuasa!! sila tahan dia !


*dan ini pula muka tension tgk orang makan depan mata....


Arini kene singgah GNC jap....sbb kene hantar balik segala baju2 dan T-shirt segalanya.....cantik saya lipat baju2 tu sumer *ekceli mak saya

so sesambil tuh, saya singgah Kenny untuk berbuka puasa.....masih terlalu awal, jadik saya RESERVE seat dulu......saya tulis nama saya Ferdy.....tapi orang tuh salah baca ke agaknyer ntah la....


*comel tak nama baru saya???


Ekceli dia request nak makan ikan bakar tau...tapi saya buat2 lupa.....sbb nak pergi UMBAI jauh nak mampos.....tak larat aku nak layan. So the guilty tuh sampai sekarang still terasa k...

Ok.....then...balik umah terasa penatnya....

Tapi after mandi, alih2 hilang penat.... saya pon potong rambut sendiri dengan menggunakan hair-clipper seperti kebiasaannya... * saya panggil "penarah rambut"

Maka secara tiber2, sikat nombor 3 tercabut sewaktu saya menarah kepala.....menyebabkan yang tinggal adalah sikat asas bernombor 0.....lalu tertarah di kepala sebanyak satu tarahan.....ha ini hasilnya.....

*tiada kelemumur.... :))


harap2 ianya nampak cool dari tepi.....bwahahaha...

neway, saya dah dekat 2 tahun tak pergi gunting rambut kt kedai....sebab saya potong rambut sendiri.....ekceli rambut saya dah kopak dah ni saya kerjakan...


* potong sendiri jimat RM 10.....


tapi walaubagaimanapon........I BLAME THE HAIR CLIPPER FOR ALL THIS !!



*i put the blame on you !!!!!






Friday, August 12, 2011

Sekadar Coretan dan Nukilan...


Beg saya kaler putih.....saya beli beg tuh beberapa tahun lepas, and sejak itu tak pernah2 basuh...

Jadi beg itu warnanya agak kuning .....heeee

3 hari lepas saya rendam beg saya dalam besen besar....besar punyer !!

dengan harapan segala kekuningan dapat dilunturkan....

ouh....ekceli saya mintak mak saya sedikit peluntur yakni Clorox....tapi da abes....*pffftt

Last2 rendaman tersebut sampai arini tak terusik...dok terendam jer dalam besen tuh....

Huh.....arini baru bilas.....ni dah sidai dah kat ampai.....sat lagi kering la tuh....hari pon macam panas membahang jer nih.....

*motif cerita tak best langsung!

ok lah.....sajer jer nak berpok-pek2 sket.....

Pernah dengar satu tempat namanyer BATU BERENDAM tak?

Batu Berendam terletak di Melaka...

Haaaa tu la tempat tinggal saya.....weeeeeee!!


Semalam mama ngn abah bergaduh manja...

Mama janji nak masak sup daging tok berbuka.....tapi last2 dia buat daging masak dalca..

Abah macam dah tak sabar2 nak hirup sup....sekali bukak tudung saji jer "Eh apa ni???"

Ending dia, abah merajuk....

Pastu mama mengadu kat saya.....

tgk syok2 facebook-ing dalam bilik, tiber2 dia masuk...

"Mintak urut sket...lenguh la tangan"

sambil mengurut, sambil dia membebel pasal abah....

dalam hati saya berkata, " mak ayah aku nih tak ubah macam aku ngn evol" *gheheheheh

Gadoh ngn dia best tau......sbb nanti mesti dia yang pujuk.....*pffttt

neway, tadi dia pergi Family Store Batu Berendam...beli bakul sampah

on the way balik, dia call....

"Naper tak reply sms??"

eh ada sms ke? sori tak perasan...



Hah! semalam sahur sesamer ngn dia makan Bihun Tom Yam....pastu perot memulas2 ..tomyam Thai memang kaw-kaw...

then sms dari dia betol2 membuatkan saya tidur lena setelah pulang bersahur....





Thursday, August 11, 2011

Moves it like jagger !



Ahah!

4 hari sudah berlalu........4 hari sudah ku mengangkang di rumah...

kini tinggal 3 hari saja lagi sebelum ku bekerja semula.....dang!

seminggu nih waduh2 kok sedap bangat yer dok melepak kat umah tak wat pape...

well basically rutin aku adalah yang pertama, after sahur tolong mak kemas meja makan...*ghehehe

kedua, tido balik...

ketiga, bangun tido tgk2 eh dah siang hari dah terang!

mandi2 apa sumer, gi bazaar ngn rahul..

keempat, selamat berbuka puasa...

kelima, aktiviti kerohanian di rumah...

keenam, baru pergi gym....

gym tutup pukul 11.30 malam sepanjang bulan pose ni....so memang ada banyak masa tok aku kelihatan klasik di pagi raya nanti *pfffttt

*masuk adalah percuma.....weeeeeee

*maintain perot......maintain......


*tenaga pengajar yang mengajar ...*wink




neway, arini BIRTHDAY dia tau!!!!

malam tadi dah celebrate dah.....!

tau apa aku adiahkan dia?

"Beryl's Dark Chocolate with almond and hazelnut"..hikhik

dia memang fetish sket ngn Beryl's nyer coklat...

aritu bagai nak rak aku belikan dia Toblerone ngn Cadbury......haram dia tak makan.....

dia ske yang botol besar tuh.......so aku pon belikan dia botol yang paaaaaaaaaaling besau sekalik...

hahak...

then "buffday present" yang lelain consider private n confidential....*weeeee



ok...ni cheq nak habaq mai nih....

kat facebook cheq, profile pic tuh BUKAN GAMBAR saya!!! *puas ati???????

apa la bengong sangat SESETENGAH orang nih......

i mean like " KAMMON!!"...

sajer2 je kot aku taruk gambar tuh........yang dorunk gi ingat tu gambar aku pesal??

takyah ler kot nak sebok2 buzz aku kat chat pastu tanya "tu gambar u ke or gambar orang lain?"

"tu gambar betol u ke??"

AYOOOOOOO.....aku taruk gambar mat salih korunk ingat tu gambar aku ke??

lihatlah betapa bodohnya...

p/s: He is MARK KANEMURA........kalo tak kenal, tu masalah ko....

*tu nampak senapang tuh?? lempang kang....


*yang sebok2 nak tanya "eh tu gambar betol u ke tu???"......avada kedavra kan ajer....pffftttt

*takpon kasik rogol reramai...bwahahahaha!


ok .....coretan seterusnya...

just before aku resign arituh, aku telah mengambil kesempatan memborong segala supplement yang ada ....warhahahar...

staff price dapat SEPARUH HARGA....sape taknak??

ha kau......stock supplement dah macam stok beras...

makan ubat da macam makan nasik dah aku tgk....

*ni namanyer stok setahun......hohor!


ok....coretan seterusnya..

biasanya malam2 sebelom tido, mak aku swoh masukkan kucing2 dalam sangkar...

aduih....puas aku mencarik , mane ntah dorunk menyorok..

last2 aku biarkan jer dorunk dalam umah...malas lak aku nak menangkap

elok2 jer esoknyer lepas sahur, mak aku teriak, " Ha kan dah berak!!!!!"

adeyhhhhhh.......kucing berak dalam umah la..... ;(

"Mak tak kira...ko kutip tak taik tuh...gi buang !"

so today, saya melakukan aktiviti housekeeping secara menyeluruh...

Bold*comel kan muka budak berak nih????



well.....saya lately nih suke beli buku kat MPH....sbb banyak yang ada 20% and 30%....so saya sambar sahaja..

nanti saya kongsikan sedikit ....

topiknyer agak menarik...

neway, kepala saya pening2 kerana terlebih letak Chanel Mademoiselle di leher.....lagipun sebelum ni saya pakai Dunhill London....so sel-sel otak macam tgh nak adapt ngn aroma baru....bwahaahaahah

out dulu k!

Till then !